't Pastoorke was een project dat ter gelegenheid van de viering van het einde van WOI werd uitgewerkt en opgevoerd. Een project van de gemeente Zandhoven waaraan CalamArt vrijwillig meewerkte.
CalamArt ontwikkelde en ondersteunde met zijn audio- en videomontage de repetities en opvoeringen van 9 en 10 november. Met 't Pastoorke wordt verwezen naar een priester die kon voorkomen dat de Sint Amelbergakerk in Zandhoven tijdens de oorlogsjaren totaal verloren ging.
In de krant: Oud-strijder uit Tweede Wereldoorlog schittert in rol 't Pastoorke uit Eerste Wereldoorlog
GVA 10/11/2018 om 09:18 door Kristin Matthyssen
Zandhoven - In De Populier vond vrijdagavond de eerste evocatie van 't Pastoorke plaats. Het werd een indrukwekkende hommage aan een vergeten 'held' uit de Eerste Wereldoorlog: pastoor Cornelius Huybrechts. Oud-strijder Willy Bontinck (91) speelde die rol als volleerd acteur. Bij projectie van de foto, viel het zelfs op dat Willy Bontinck ook fysiek sterk op ''t Pastoorke' lijkt.
Een deel van de foto's die werden geprojecteerd, werden recent ontdekt op de zolder van Sint-Christoffel. Het zijn unieke foto's op glasplaten van de verwoestingen aan de kerk. In tal van parochies in de omgeving werden de kerken platgebrand. In Zandhoven echter volgde pastoor Cornelius Huybrechts eerder zijn geweten dan de militaire bevelen en liet hij het stro uit de kerk halen om te verhinderen dat ze zou afbranden. Hierdoor bleef Zandhoven 'verschoond' van al te grote verwoestingen. Pastoor Huybrechts schreef hierover een brief aan kardinaal Mercier. 't Zandtheater en de gemeente hebben die brieven verwerkt tot een toneelstuk: 't Pastoorke. Priester Huybrechts stierf in 1917.
Het script, de muziek en het opzoekwerk van 't Pastoorke zijn van Rit Vinck, oud-strijder Willy Bontinck (91) en Erik Crombez. Dani Van Gompel verzorgde de regie. CalamArt uit Viersel zorgde met de audio- en videopresentatie voor de rode draad doorheen de hele opvoering en maakte er een naadloos samenspel van tussen lezer, spelers en koor. Smile Events uit Vorselaar verzorgde het licht en geluid.
Er werd opzettelijk geopteerd om niet met echte acteurs te werken. Burgemeester Luc Van Hove speelde zelf de rol van ... burgemeester. Frank Vleeschouwer speelde de rol van Franstalige officier, André Sprockeels was de koster, en onderofficier was Jos Thys. Het koor Eigen Toon zong een compositie van de Zandhovense toondichter Arthur Verhoeven en Jozef Simons. Rit Vinck was verteller en Herman Verelst de nieuwslezer.
Het publiek was zwaar onder de indruk van het stuk dat geen seconde verveelde.