wijhoudenvanpoezie

Poëzie moet gebracht worden met klemtonen op het juiste woord of zinsdeel, met een ritme aangepast aan de tekst, met aandacht voor de klank en met de gepaste hoogtes en laagtes. Dat bereiken we door veelvuldige repetities vooraleer we ons aan een eerste optreden wagen.  Poëzie vraagt aandacht van de toeschouwer en dat kan wel eens vermoeiend zijn. Daarom wordt de poëzie ook met de nodige animatie gebracht in de vorm van muziek en beelden tussen de gedichten door. Op die manier wordt ons optreden een afwisseling tussen aandacht en ontspanning.

De Vier Seizoenen

De4seizoenen Paul Ibou 1960

Lente, zomer, herfst, winter: het wordt sprekend bezongen door wel honderden dichters. Uit die vele prachtige creaties heeft CalamArt er een dertigtal gekozen.

Niets is zo mooi als het verloop van de seizoenen. De hersenspinsels van de woordkunstenaars kunnen we dan ook omkaderen door prachtige natuurfoto's en bekoorlijke muziek. Een licht verteerbaar programma om van te genieten!

 

 

 Het recht om deze afbeelding te gebruiken werd ons geschonken door kunstenaar Paul Ibou

 


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vergeten Poëten

Met 23 gedichten van grote, maar haast vergeten poëten, brengt CalamArt een uur poëzie ondersteund met zeer gepaste beelden en geluid.

Dina Sonck stelde de gedichtenbundel samen. We horen gedichten van o.a. Guide Gezelle, Jean de la Fontaine, Renaat Grassin, Paul van Ostaijen, Bertus Aafjes, Alice Nahon, ...

vergeten poëten

Tijdens en na de opvoering blijkt dat deze gedichten bij vele mensen herinneringen van vroeger oproepen. Sommigen kennen de gedichten nog.


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een Leven in Verzen

Aan de hand van vijfentwintig gedichten maken we een reis doorheen alle fases van het menselijk leven, beginnend bij de foetus in het vruchtwater, gevolgd door  de kindertijd, de puberteit, de volwassen leeftijd, de ouderdom en tenslotte het afscheid. De voorstelling eindigt waar ze begon: met de geboorte van een kindje, zodat de cirkel van het leven rond is.

De gedichten zijn aaneengeregen door middel van een kleine bindtekst en worden stuk voor stuk voorafgegaan door een paar toepasselijke foto’, waaronder familiefoto’s, opnames gemaakt in het Middelheimmuseum, …. Deze projectie wordt onderlijnd met een streepje klassieke muziek, aangepast aan het onderwerp dat aan bod komt en de sfeer die in de tekst opgeroepen wordt.

De titel en de auteur van elk gedicht verschijnen ook op het scherm.

Er werd gekozen voor toegankelijke teksten waarvan er zeker een paar heel bekend in de oren van de luisteraars zullen klinken.  Maar ook  relatief onbekende dichters komen aan bod zodat het verrassingselement  niet wordt over het hoofd gezien.

Om het intieme karakter van dit programma te benadrukken, is dit programma uitermate geschikt voor een huiskamer of een klein zaaltje.

Een klein voorsmaakje? Kijk dan even naar dit filmpje

Enkele gesmaake commentaren:

'De voorstelling was een groot succes. Ik kreeg vandaag nog een briefje met bedanking van een van de deelnemers. Wil je dit doorgeven?:
Het tweede deel heeft me dermate begeesterd en zelfs tot tranen toe bewogen: heel beroepsmatig en omlijnd met doordachte beelden en onderlijnende muziekfragmenten. Enig mooi.
Wat een ‘performance’ van de voordrachtkunstenares, wat een inleving, wat een bezieling, wat een gedrevenheid: hoogstaand.’

'We hebben hier enorm van genoten en hopen dat we jullie volgend jaar opnieuw mogen verwelkomen!'

'Dank voor de voorstelling! Wij waren zeker tevreden.'

poezie3poezie4

poezie2poezie5poezie6

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren